7 september 2014

OMG: ik brei sokken.......

Je zult het misschien niet geloven, maar ik heb nog nooit sokken gebreid. Van alles gleed er van mijn pennen: vesten, truien, omslagdoeken, sjaals en sinds kort ook polswarmers, maar sokken? Nee, nog nooit.
Daar komt nu verandering in. Althans, ik ben begonnen met een soort breiles via de groep Beginner's Knitalong op Ravelry. Daar worden regelmatig nieuwe technieken en breisels uitgeprobeerd en nu dus sokken. Ik had rondbreinaalden, ik had de goede soort garen in huis, dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben vandaag begonnen.
Alle begin is moeilijk, zeggen ze en dat geldt zeker wanneer je voor het eerst sokken breit. De naalden schieten alle kanten op en switchen van de ene naar de andere naald is in het begin een heel gepuzzel. Maar langzamerhand komt het goede gevoel ervoor en heb ik de eerste toeren al gebreid. Ik weet nog niet zeker of ik het ook echt leuk vindt, maar deze wil ik zeker afmaken!
Wordt vervolgd :-).



Breigaren: Scheepjes Black&White, 50% katoen, 50% acryl

7 mei 2014

Omslagdoek Drops Vivaldi

Ik had een tijdje geleden een prachtige omslagdoek gemaakt van Drops Vivaldi in een hele mooie kleur lavendel / grijspaars. Ik had hem te koop aangeboden op mijn etsy-site en was hem binnen tien minuten kwijt! En de nieuwe eigenares heeft hem zojuist opgehaald en is er zeer blij mee.
Heel leuk om te merken dat iemand jouw breisels zo heel erg weet te waarderen. Daar word ik weer blij van :-).

8 april 2014

Durable breikatoen

Gisteren zijn wij aan de droevige taak begonnen om het huis van mijn in januari overleden schoonzusje op te ruimen en leeg te halen. Naast veel emotionele momenten (hubby vond brieven terug die hij als pubers tijdens vakanties met zijn zus aan zijn ouders had geschreven) kwamen we ook een hele vuilniszak met allemaal breigarens tegen! Een bijna afgewerkte trui heb ik weggegooid omdat die niet goed meer was, maar er zat nog een hulpnaald in die ik goed kan gebruiken. Dus die is bewaard. Verder was er een onduidelijk half af breisel met mooie olijfgroene en naturelwitte wol. Die heb ik uitgehaald en de wol bewaar ik voor een volgend project. Verder nog wat andere losse bollen van verschillende kleuren garens en kleuren die ik voorlopig ook maar even bewaar, want het is genoeg voor allemaal kleine projectjes zoals een col, babysokjes en dergelijke.
Wat er vervolgens ook nog tussen zat was heeeeeeel veel (meer dan 500 gram) ongebleekte katoen van Durable, no. 10! Prachtige 100% katoen waar ik gelijk visioenen bij kreeg van één of meer mooie babydekentjes gemaakt van blokken. Die blokken had ik gezien bij het blog van Busy Bessy Creatief. Zij heeft 100 verschillende blokken online gezet, keus genoeg dus. Heel mooi en ik was al vaag van plan hier ooit iets mee te doen. Nou, het breimateriaal kreeg ik in de schoot geworpen, nu blokken uitzoeken.
Ik ga me niet zoveel aantrekken van de maten, omdat ik de blokken toch wil gebruiken voor een kleiner formaat deken dan waarvoor zij de blokken heeft gemaakt. Dus als ik 1 op 1 het patroon overneem en brei met naald 3 en deze katoen, worden de blokken kleiner maar dat geeft niet. Als ze maar ongeveer gelijk qua maat zijn zodat ze goed aan elkaar genaaid kunnen worden, dan kan ik er met een rand omheen wel één geheel van maken.

Dit is een mooi project om het komende kampeerseizoen op de camping te gaan doen. Zin in!







2 april 2014

Mijn eerste opdracht: hesje van Drops

Jeetje, nog maar net weer begonnen met breien en ik heb mijn eerste (betaalde) breiopdracht binnen! Hartstikke  leuk en ook een mooi project: een hesje van Drops Design. Het is in wezen een gemakkelijk patroon: een achterpand en twee voorpanden, gebreid in tricotsteek. Het speciale zit hem in de biezen aan achter-, voor- en halskant en het gebruikte materiaal. De biezen worden gebreid met 100% wol en de hes is van boucléwol. Dat geeft een mooi semi-ruw uiterlijk aan de hes.
Mijn opdrachtgever wilde een lichte kleur en heeft gekozen voor naturel. En ik moet zeggen: het wordt prachtig (al zeg ik het zelf :-)). Hieronder alvast een plaatje van de site van Drops en zodra ik hem af heb, zal ik een foto plaatsen.

19 maart 2014

Omslagdoek Schachenmayr Nomotta Brazilia New Fashion

Om de lente te vieren (wat was het lekker weer vorige week!!) ben ik begonnen een paar omslagdoeken te breien. Die zijn ideaal om even vlug om je heen te slaag wanneer je naar buiten loopt of om je nog even lekker warm te houden wanneer het na een warme dag al wat begint af te koelen maar je wilt nog niet binnen. Profiteer dan van de behaaglijke warmte van een omslagdoek.

Dit exemplaar sluit behaaglijk om je heen. Het is gebreid van 100 % synthetisch garen, dus de doek kan in de wasmachine gewassen worden (op 30 graden, niet strijken, niet drogen in een droogtrommel). Brazilia New  Fashion is een harig fantasiegaren en deze omslagdoek is gebreid in een mooie kleur gemêleerd groen met zwart. Hij valt soepel en is royaal van maat: breedte = 130 cm; hoogte van midden tot de punt = 83 cm.

(verkocht op 28 maart 2014)

Royale omslagdoek, handgebreid


Wil je ook zo'n mooie omslagdoek? Meerdere kleuren mogelijk. Laat een reactie achter met verzoek om info en prijs en je mailadres. Dan neem ik zo spoedig mogelijk contact op.

2 maart 2014

Sjaal gebreid met Drops Lima

Drops Lima is een mooi garen, dat bestaat uit 65% wol en 35% alpaca. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren; ik heb voor dieppaars gekozen omdat dit een mooie, sprekende kleur is.

Patroon
250-300 gram wol, breinaalden nr. 4
Zet 42 steken op en brei elke naald in ribbelpatroon. Dat is het meest makkelijke patroon dat er is: elke pen wordt recht gebreid, zowel de heengaande als de teruggaande pen.
Brei door tot je de gewenste lengte hebt en kant dan soepel af. Ik heb vijf bollen Drops Lima gebruikt voor een sjaal van 150 cm lang en 25 cm breed.

Het resultaat:
Warme handgebreide sjaal van wol en alpacaWarme handgebreide sjaal van wol en alpaca





Te koop via mijn webwinkel: Niets te dol voor wol

Het mooie van dit patroon is dat je het zo lang en breed kunt maken als je wilt door te variëren in aantal steken dat je opzet en/of aantal naalden dat je breit. 
Voor het opzetten en afkanten van steken kun je via google en youtube overal voorbeelden vinden. Kijk bijvoorbeeld op www.wolplein.nl.

22 februari 2014

Eline breigarens

Ik ben vol enthousiasme begonnen te breien met de Eline breigarens van Scheepjeswol. En ik moet zeggen dat het, na een moeizaam begin, eigenlijk ontzettend leuk is om mee te breien!
Ik heb een sjaal gebreid met Eline (hele mooie kleur rood) en een boa met Eline Spring (multicolor). Dat zijn breimaterialen (je kunt het niet echt garens noemen) die worden gevormd door een lint waar bovenop lussen zitten. De lussen worden gebreid, waardoor het lint gaat kringelen en ruches vormt. Het was even wennen, maar nu vind ik het zelfs erg gemakkelijk en je hebt binnen een dag een prachtig resultaat.

En nu heb ik me gewaagd aan Eline Soft. Dat is wel even 'different cook'! Het breit veel lastiger dan Eline en Eline Spring omdat het materiaal ander is en de te breien lussen erg dun zijn, maar het effect is wel heel erg mooi.

De sjaals zijn te koop via mijn Etsy webwinkel: Niets te dol voor wol
Neem gerust een kijkje en mocht je de sjaal mooi vinden, dan kun je hem daar kopen.

Voorbeeld van sjaal gebreid met Eline Soft:
Handgebreide sjaal paars roze lila van Eline Soft

Voorbeeld van sjaal gebreid met Eline:
Handgebreide rode sjaal met ruches. Materiaal: Eline




19 februari 2014

Niets te dol voor wol!

Dat is de kreet die mijn man gisteren slaakte toen we op pad gingen om een eerste voorraad breigaren in te slaan. En dat is de perfecte kreet voor dit blog :-). Hoewel ik nog wel moet kijken hoe dol ik het wil gaan maken!

Ik begin rustig aan, omdat ik al zo'n 15-20 jaar geen breipennen meer in handen heb gehad. Maar ik was het gelukkig nog niet verleerd: het opzetten van de steken voor mijn eerste projectje (een sjaal) ging vlotjes. Alsof ik het gisteren nog had gedaan. En ook het breiden ging alsof ik er nooit  mee was gestopt. Dus: het begin is er!

Welke mooie stukken er van de naalden gaan komen? De toekomst zal het leren. Kijk mee! Ik maak zoveel mogelijk gebruik van gratis breipatronen die ik her en der op het wereldwijde web tegenkom en zal ze ook bij de breisels die af zijn vermelden.
Geneer je niet en maak er op jouw beurt gebruik van.

Veel plezier met het lezen van mijn blog en ik hoop dat je er inspiratie bij opdoet.